juridisch
Als bam-moeder heb je te maken met de termen ‘donor’ of ‘verwekker’. Een donor is iemand die sperma heeft gedoneerd om door middel van zelfinseminatie ofwel kunstmatige inseminatie zwanger te worden. Als er sprake is van verwekking door middel van sex is er een verwekker. Een verwekker heeft, in tegensteling tot een donor, rechten, maar ook plichten. Meer hierover is te vinden in de wettekst. Donoren hebben geen rechten en dus ook geen plichten. Dat is belangrijk om te weten, want er zijn hierover veel indianenverhalen.
Als je een kind krijgt, heb je er een levenslange verantwoordelijkheid bij. Helaas kan niemand voorspellen hoe lang dat zal zijn. Natuurlijk hoop je dat je samen met je kind(eren) heel oud zult worden. Meestal is dat natuurlijk ook zo, gelukkig maar. Helaas kan het gebeuren dat jou iets overkomt. Als bammer is er dan geen partner die overblijft en wil je natuurlijk dat je kind goed verzorgd en opgevoed wordt door mensen die bijna net zoveel van je kind houden als jij.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Allereerst kun je door middel van een testament iemand aanwijzen die gaat zorgen dat jouw kindje op een goede plaats terecht komt. Een andere mogelijkheid is dat je iemand aanwijst bij wie het kind ook daadwerkelijk in huis komt. Om dit goed te regelen moet je bij een notaris zijn. Hier kun je er een vinden bij jou in de buurt.
Als je niets regelt kan iedereen je kind opeisen om verder op te voeden. Het is dus belangrijk om er duidelijk over te zijn naar je omgeving.
Natuurlijk wil je je kind ook financieel goed verzorgd achter laten. Er zijn speciale verzekeringen voor het geval dat je onverhoopt zou komen te overlijden. Het is raadzaam om goed na te gaan of het werkelijk zinvol is om een dergelijke verzekering af te sluiten. Misschien kun je contact opnemen met je verzekeringtussenpersoon.